Lapozz a 99-re!

Stephen King legjobb könyvei

Episode Summary

Stephen King az egyik leghíresebb amerikai író, mégis sokan fintorognak a könyveitől. Legfontosabb műveiről és az életéről beszélgetünk az egyik legnagyobb hazai rajongóval, szakértővel Kovács Krisztiánnal, aki Ectopolis magazin főszerkesztője. Az adás második vendége Makranczi Zalán színész, aki aktuális kedvenc könyvéről mesél, végül pedig Szabados Ági ajánl egy letehetetlen olvasmányt.

Episode Notes

A Lapozz a 99-re! első adásának vendége Katona Ágnes krimiszerkesztő volt, aki azt mondta, hogy Stephen King úgy ír mint az angyalok és nincs jelentősége annak, hogy milyen műfajban dolgozik, csak annak, hogy hogyan ír. Ehhez képest sokan fanyalognak a horror és a thriller pápájától, aki annyi írt, hogy megszámolni is nehéz.

Kovács Krisztián, aki az Ectopolis kulturális portál főszerkesztője otthonában külön könyvespolcot szentelt Stephen King könyveinek és a megjelent művek mellett a szerző minden egyéb publikációját is olvasta, van amit nem is egyszer.

Nála a Stephen King-őrület egészen fiatal kamaszkorban kezdődött és a mai napig tart. Vele próbáltuk meg a lehetetlent, azaz összegyűjteni azt a három emblematikus könyvet, amiből megismerhető, megszerethető vagy megutálható Stephen King.

A kiválasztott művek kapcsán beszélgetünk a híres szerző életéről is. Milyen írók hatottak rá, hogyan lett híres, mit tudunk a házasságáról, gyerekeiről, a hírnévvel együtt beköszöntő drogos és alkoholista időszakról, a leszokásról, azaz mindenről, ami húsz percbe befér.

Az adás másdik vendége Makranczi Zalán, aki jelenlegi kedvencét, Jü Hua Kína ​tíz szóban című könyvét mutatja be, illetve azt is elmondja neki mit ad az olvasás és mikor van ideje erre.

A műsor végén Szabados Ági mesél heti kedvencéről, ami egy könnyedebb olvasmány: R. Kelényi Angelika Barcelona, ​Barcelona című könyve. A könyv egy írói ambícókat dédelgető brit bloggerlányról szól, aki egy szakmai útra Barcelonába megy, ahol természetesen kaladok sokasága vár rá. Aki szereti a katalán fővárost és a könnyed nyári olvasmnyokat, semmiképp ne hagyja ki - mondja Ági a könyvről.

Az adásban elhangzó könyek:

Stephen King: Ragyogás

Stephen King: Az

Stephen King: Állattemető

Jü Hua Kína ​tíz szóban

R. Kelényi Angelika: Barcelona, ​Barcelona