Lapozz a 99-re!

Mire jó a párterápia?

Episode Summary

Kik mennek párterápiára és mi történik egy-egy ülésen? Mekkora arányban menthető meg egy kapcsolat? Minderre választ ad Megyeri Zsuzsanna pszichológus, aki könyvet is írt a témáról. A műsor második vendége Iszak Eszter, aki elárulja melyik élete könyve, az adás végén pedig Szabados Ági javasol egy letehetetlen olvasmányt.

Episode Notes

Megyeri Zsuzsanna párterapeuta, akinek a “A terapeuta esetei“ sorozatban jelent meg a Gyere közelebb! - Visszatalálni egymáshoz párterápia segítségével című könyve. A műsorban a könyv apropóján beszélgetünk a szerzővel arról, hogy mikor érdemes párterápiára menni, kinek és miben segíthet a módszer.

Megyeri Zsuzsanna könyvében Anikó és Kristóf történetét ismerhetjük meg, akik megpróbálják megmenteni kapcsolatukat és ezért fordulnak szakemberhez.
A terápiás módszer, amit a szerző használ az érzelemfókuszú párterápia, amelyről külön mesél Megyeri Zsuzsanna, de a beszélgetésben szóba kerül az is, hogy mik a legtipikusabb hibák, kommunikációs félreértések és néhány könyvtippet is kapunk, amit a cikk alatt találhattok.

Iszak Eszter két könyvet hozott, ami nagyon nagy hatással volt rá. Az egyik Edith Eva Eger A ​döntés című műve, a másik pedig Irvin D. Yalom: A ​Schopenhauer-terápia. “Kiskoromtól kezdve elég pesszimista voltam, nehezen láttam meg a dolgokban a szépséget. Nekem A döntés azt mutatta meg, hogy bármilyen pokoli helyzetben dönthetünk úgy hogy a dolgok jó oldalát nézzük” - mondta a beszélgetésben Iszak Eszter az egyik kedvecéről. Iszak Eszter nemcsak arról mesét, hogy milyen hatással voltak rá a könyvek, de fel is olvasott egy-egy részletet.

Szabados Ági, Domenico Starnone Hurok című regényét választotta a hétre. Ez egy gyorsan elolvasható könyv, amit azoknak ajánl, akik elváltak, vagy válni készülnek. Az olasz szerző három nézőpontból írta meg egy házasság történetét. Mi történik azzal, aki megszökik, és azzal, aki marad? Lehet-e a múlt sérelmeit szőnyeg alá seperve élni? Meg tudnak-e bocsájtani egymásnak, önmaguknak? És a gyerekek? Ők vajon megbocsájtanak? A könyvben ezek a kérdések mind felmerülnek és elgondolkodhatunk rajtuk mi is a történet kapcsán.

*Az adásban elhangzó könyek:
**
Megyeri Zsuzsanna: Gyere közelebb! - Visszatalálni egymáshoz párterápia segítségével
*

Sue Johnson Ölelj ​át!

Karin Wagenaar: Hogyan legyek boldog veled?

Irvin D. Yalom: A ​Schopenhauer-terápia

Edith Eva Eger A ​döntés

Domenico Starnone: Hurok