Lapozz a 99-re!

Milyen a jó ifjúsági regény?

Episode Summary

Mit olvassanak a tinédzserek? Hogyan hatott a Harry Potter a tini korosztály olvasási szokásaira? Melyek ma a legjobb kamaszoknak szóló könyvek? A kérdésekre Szekeres Nikolettával, a Magyar Gyerekkönyv Fórum elnökével keressük a válaszokat, majd Tatár Csilla mondja el, melyik élete könyve, végül Szabados Ági is ajánl egy letehetetlen olvasmányt.

Episode Notes

A magyar ifjúsági regény az egyik legdinamikusabb fejlődő része a magyar könyvpiacnak. Nem volt ez mindig így, néhány éve itthon is elkezdődött egy nagyon jó irányú változás: egyre több olyan szerző van, aki képes megszólítani a gyerekkorból már kilépett, de a felnőttkort még messze maga előtt tudó korosztályt. A műsor első felében Szekeres Nikolettával, a Magyar Gyerekkönyv Fórum elnökével beszélgettünk az ifjúsági könyvekről, a hazai és külföldi tredekről és bemutatunk néhány regényt, amit érdemes elolvasni, akár felnőttként is.

A műsor második vendége Tatár Csilla műsorvezető, aki aktuális kedvenc olvasmányát, Viola Stern Fischer: A ​Mengele-lány című könyvét ajánlja. Anyaként számos mesekönyvet is megismert, ezek közül szerinte Dániel András: Egy ​kupac kufli című könyvét szereti a legjobban.

Ezen a héten Szabados Ági Zsiga Henrik, a Lapozz a 99-re! egy korábbi vendégének a könyvét ajánlja. A remény koordinátái 8 ember történetéről szól. A mesélők maguk a szereplők. Mindannyian megjárták a maguk személyes poklát, és ezt mesélik el őszintén a szerzőnek.

A műsorban elhangzó könyvek:

Majoros Nóra: Pityke ​és prém

Christelle Dabos A ​tél jegyesei

Péczely Dóra (szerk.) Budapest ​off

Ezentúl lesz banán!

Sepsi László: Ördögcsapás

Böszörményi Gyula Leányrablás ​Budapesten (Ambrózy báró esetei 1.)

Viola Stern Fischer · Veronika H. Tóth: A ​Mengele-lány

Dániel András: Egy ​kupac kufli

Zsiga Henrik: A ​remény koordinátái