Lapozz a 99-re!

Miért szeretjük Szabó Magdát?

Episode Summary

Életében klasszikussá vált, volt amikor tiltott szerzőként alkotott, de mégis generációk nőttek fel történetein. Juhász Anna irodalmárral beszélgettünk a legendás írónő titkairól. Eheti sztárvendégünk, Papp Gergő Pimaszúr árulja el, mi élete könyve, végül pedig Szabados Ági választ egyet saját kedvencei közül.

Episode Notes

Szabó Magda a huszadik századi magyar irodalom egyik legjelentősebb szerzője, sőt írásai a mai fiatal olvasók körében is rendkívül népszerűek. Mitől különleges szerző Szabó Magda? Mit tanít a nőiességről, a férfiakról, a szeretetről, barátságról és a szerelemről műveiben? Hogyan jelenik meg a történeteiben saját életének egy-egy mozzanata?

A Lapozz a 99-re 6. epizódjában Juhász Anna irodalmárral beszélgettünk, akinek olyan szerencséje volt, hogy már gyerekkorában közelebb kerülhetett a népszerű írónőhöz, aki nagynénje és nagymamája barátnője volt. Az akkori csodálat később szakmai rajongássá érett, az irodalmárt kérték fel 2017-ben, hogy Szabó Magda születésének 100. évfordulójára szervezett eseményeknek legyen a nagykövete.

“Szabó Magda könyvei által szembe tudunk nézni önmagunkkal” - adott választ Juhász Anna arra a kérdésre, mi az egyik oka a szerző népszerűségének. Az adásban az író további titkai mellett beszélgettünk nőiességről, karakterépítésről, az ötvenes évekről, öregedésről és Szabó Magda szerelmi életéről, férjéről Szobotka Tiborról is.

Eheti sztárvendégünk Papp Gergő Pimaszúr, aki kedvencéről Emile Ajar Előttem az élet című francia könyvről mesél, a műsor végén pedig Szabados Ági ajánlja heti kedvencét Anna Gavalda: Szerettem őt című regényét.

A műsorban elhangzó könyvek:
Szabó Magda: Az ajtó

Szabó Magda: Az őz

Émile Ajar: Előttem az élet

Anna Gavalda: Szerettem őt