Lapozz a 99-re!

Mi a baj a kötelező olvasmányokkal?

Episode Summary

Tényleg a Kőszívű ember fiai és a Légy jó mindhalálig az ideális könyv, ha olvasáshoz szeretnénk kedvet adni a gyerekeknek? A nyári szünet kezdete miatt a Lapozz a 99-re negyedik adásában a kötelező olvasmányokról lesz szó. Vendégünk Arató László, a Magyartanárok Egyesületének vezetője. A beszélgetés után Juhász Annát kértük fel, hogy meséljen kedvenc könyvéről, majd Szabados Ági mondja el heti könyvajánlóját.

Episode Notes

“A kötelező olvasmányok problémája csak egy tünet, az irodalomtanítás válságának egyik jele” - állítja Arató László, a Magyartanárok Egyesületének vezetője, akit arról faggattunk, miért olyan műveket erőltetnek rá a gyerekekre, amelyeket csak kevesen olvasnak el.

A beszélgetés a kérdés számos aspektusára rávilágít, kitér arra, miért lett kötelező olvasmány Jókai Mór Kőszívű ember fiai című könyve, mit gondolt Móricz Zsigmond a Légy jó mindhaláligról, amikor a saját gyerekei szerették volna elolvasni és arról is, hogy probléma lenne-e ha a Harry Potter lenne a kötelező.

A műsor további részében Juhász Anna irodalmár Lev Tolsztoj Anna Karenina című könyvét ajánlja, mint egyik kedvenc könyvét, majd Szabados Ági Jessie Burton Múzsa című könyvéről mesél.

**A műsorban elhangzó legfontosabb hivatkozások: **

Arartó László, Magyartanárok Egyesülete
Jókai Mór - Kőszívű ember fiai
Móricz Zsigmond -Légy jó mindhalálig
Lev Tolsztoj - Anna Karenina
Jessie Burton - Múzsa