Lapozz a 99-re!

Mennyire vagyunk pornófüggők?

Episode Summary

Dr. Hevesi Krisztina szexuálipszichológus épp a fiataloknak szánt, új felvilágosító könyvén dolgozik. A pornófüggésről, és arról is beszélgetünk vele, miért olyan népszerűek A szürke ötven árnyalatának stílusában íródott regények. Második vendégünk Wolf Kati énekesnő, akit élete könyvéről kérdezünk, utána pedig Szabados Ági ajánl egy letehetetlen olvasmányt.

Episode Notes

“Ahogy a mindennapi életünket a közösségi médiában éljük, a szexuális életünket is meghatározza, hogy illúziók rabolják el” - kezdi a beszélgetést Hevesi Krisztina szexuálpszichológus, aki azonnal rátér az aktuális könyvében tárgyalt legfontosabb problémára: a pornófüggésre.

Szerinte az a legnagyobb probléma, hogy a pornóhoz való hozzáférés egészen leegyszerűsödött. Márpedig szerinte a pornó a szex kokainja. Gyorsan, biztosan ad kielégülést, ami a való életben nem ennyire egyszerű. Teljesen fals képet fest a szexuális szerepekről, amit az a generáció, aki épp most lép serdülő korba és akinek ezek az első szexuális élményei később súlyosan károsulhatnak. 

“Ami a serdülő korban örömet okoz, az beleég az idegrendszerbe. Ekkor a legnagyobb a tesztoszteronszint” - mondja Hevesi Krisztina. Márpedig a technológia annyira könnyűvé tette a pornóhoz való hozzáférést, hogy jelenleg a serdülőkori elképesztő mennyiségű szexuális kíváncsiságot leginkább pornófogyasztással csillapítják. A ma fiataljaira szexuális fronton a legerősebb hatást a pornófilmek gyakorolják - állítja a szakember -, aki szerint ennek súlyos következményei vannak a valódi szexuális életben.

Milyen szerepeket közvetítenek a pornófilmek? Mi számít függőségnek? Hogyan lehet kigyógyulni belőle? Milyen módon hatnak az erotikus regények? A beszélgetésben ezekre mind válaszolunk. 

A műsor második vendége Wolf Kati énekesnő, akinek élete egyik legmeghatározóbb olvasmánya Alexandre Dumas, Bragelonne ​vicomte című regénye, ami a Három testőr harmadik része. Kati szerint ebben az ötkötetes történetben minden olyan benne van, ami az emberi életben fontos. Van benne szerelem, szülő-gyerek kapcsolat, barátság és olyan konfliktus is, amiben mindkét félnek igaza van.

Szabados Ági ezen a héten Sarah Tomley Mit tenne Freud? című könyvét ajánlja. A pszichoterapeuta ismeretterjesztő könyve egyszerre bevezetés a pszichológiába és útmutató az élethez. Arra világít rá, miért vagyunk azok, akik vagyunk, és mi áll cselekedeteink hátterében.

A műsorban elhangzó könyvek:

Hevesi Krisztina: Szex

Hevesi Krisztna: Szextrém

Sarah Tomley: Mit tenne Freud?