Lapozz a 99-re!

Magyar szex euróért - beszélgetés Munk Veronikával

Episode Summary

Rengeteg magyar nő dolgozik szexmunkásként különböző nyugat-európai országokban, de hogyan kerülnek oda és mi történik velük? Munk Veronika, az Index főszerkesztő-helyettese olyan ajtókat nyitott ki, amelyek eddig a külvilág elől zárva voltak. Szexmunkásokkal, magyar lányokkal és futtatóikkal beszélgetett egy német kisvárosban, majd a többéves kutatómunkát egy könyvben írta meg Kéjutca címmel.

Episode Notes

Pár évvel ezelőtt egy olvasói levéllel kezdődött a történet. Egy piros lámpás negyed madame-ja írt az Index szerkesztőségének, aki elmesélte, hogy hogyan dolgoznak magyar nők legálisan szexmunkásként Németországban. Munk Veronika egyből izgalmasnak találta a témát és felvette vele a kapcsolatot. Nem sokkal később egy németországi kisvárosban Bremerhaven-ben találta magát, ahol megkezdte a kutatómunkát és elkezdte felderíteni a legális prostitúció árnyoldalait.

A könyvet olvasva kiderül, hogy a prostitúció hiába legális, a lányok kiszolgáltatottak, a futtatóik által kizsákmányoltak és nagyon nehéz ebből a kilátástalan helyzetből saját akaratukból kilépni.

Vajon jó, ha egy országban legális a prostitúció? Miért általános a droghasználat a lányok körében és hogy lehet ezen változtatni? Mennyi pénzt keres egy magyar prostituált Nyugat-Európában? Ezekről a kérdésekről mind beszélgettünk Munk Verával, aki azt is elárulta, hogy min dolgozik most.

A műsor második vendége Gáncs Kristóf az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója, aki élete meghatározó könyvének Erlend Loe: Doppler című regényét választotta. Kristóf felhívta a figyelmünket arra, hogy a skandináv irodalom nem csak a krimikről szól.

Szabados Ági ezen a héten Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyvét mutatta be.

A műsorban elhangzó könyvek:

Munk Veronika: Kéjutca

Erlend Loe: Doppler

Erlend Loe: Naiv. Szuper

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

(Epizód fotó: Huszti István)