Lapozz a 99-re!

Könyvmentés, amit szeretünk

Episode Summary

A mai adásban egy különleges könyvmentési akcióról lesz szó, vendégünk Boda istván, a Mozgó Könyvszekerek megvalósítója. Utána Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál alapítója árulja el, melyik életekönyve, majd Szabados Ági is ajánl egy lehetetetlen olvasmányt.

Episode Notes

“Ez az emberekért van és az emberek is tartják fent” - mondta Boda István, a Mozgó Könyvszekerek megálmodója, a Közkincs Művészeti és Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke.

A projekt lényege, hogy klasszikus szekereket átalakították mozgó könyvesbolttá, ezeket köztereken helyezik el. A szekereken használt könyveket lehet vásárolni, négyszáz forintos egységáron.

A beszélgetésben részben az alapítók motivációira kérdeztünk rá. “A mai internetes és mobiltelefonokkal felnövő nemzedéket szeretnénk egy hagyományosabb felület, a könyvek felé irányítani, úgy hogy olcsón hozzájuthatnak egy-egy könyvhöz.” - vázolta röviden a könyvszekerek fő misszióját Boda László.

A beszélgetésben szó lesz arról is, hogyan válogatják ki a szekerekre kerülő könyveket, honnan vannak a könyvek, mi az üzleti modell és mikor várható, hogy vidéki városokban is megjelenik ez a kezdeményezés.

 

A műsor második vendége Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál alapítója, szervezője, akit élete meghatározó olvasmányáról kérdeztük. Esterházy Péter, A ​szív segédigéit választotta, amely Valuska László szerint nagyon jó olyanoknak, akik még nem ismerik Esterházyt.

A műsor végén Szabados Ági Alessandro Baricco, kortárs olasz szerző Novecento című művét ajánlja. A történet helyszíne a Virginian nevű gőzhajó, ami a két világháború között járt Európa és Amerika között, fedélzetén milliomosokkal, emigránsokkal és egyszerű, hétköznapi emberekkel. “Ez a könyv nem csak egy történet, hanem zene is egyben, sőt, talán ez a könyv maga a zene!” - mondja Ági és mindenkit arra bíztat, hogy olvassa el.

Az adásban elhangzó könyvek:

Esterházy Péter: A ​szív segédigéi

Alessandro Baricco: Novecento