Lapozz a 99-re!

Jocó bácsi, az ország legnépszerűbb tanára

Episode Summary

Mennyire határozza meg egy gyerek életét az iskola? Miért jó az élményalapú oktatás? Műsorunk vendége a közösségi média legnépszerűbb tanára, Balatoni József, Jocó bácsi, aki sokadik könyvét írta már meg. Pataki Zita élete meghatározó olvasmányáról mesél és Szabados Ági is ajánl egy letehetetlen olvasmányt.

Episode Notes

Balatoni József, vagy ahogy a média ismeri, Jocó bá’ nemcsak aktív tanár, hanem a WMN női portál rendszeres szerzője, emellett pedig már a hatodik könyvét írta meg, aminek címe Önharckép. A történet főhőse Hori, egy 32 éves jogász, aki félredobva eddigi életét, repülőre pattan és egészen Haiti-ig meg sem áll, ahol egy árvaházban kezd el segédkezni. A könyv az újrakezdésről szól, a főszereplő  az önkéntes munka közben keresi önmagát és helyét a világban.

Beszélgetésünkből sok más mellett kiderül, miért az útkeresésről írt könyvet Jocó bácsi? Hogyan indult tanári és közszereplői karrierje? Mit gondol az oktatásról, az őszinteségről, beszédhibájáról és hogyan reagált a szakma a népszerűségre? 

Az adás sztárvendége Pataki Zita, aki élete meghatározó olvasmányának 

Irvin D. Yalom: Amikor ​Nietzsche sírt című könyvét választotta. Szerinte ez a könyv azért is remek, mert nemcsak a pszichoterápiáról tudunk meg sokat, hanem a filozófiáról és a filozófusokról is. 

Szabados Ági ezen a héten Bíró Zsófia: A macska mondja meg! című mesekönyvét ajánlja, ami különböző típusú allergiákról szól az alsó tagozatosok nyelvén. “Szerethető karakterek, imádnivalóan laza és szellemes macskák, akik megmentik beteg kisgazdijaikat a csúnya rossz hiperek vezetőitől, vagyis megváltoztatják azok gondolkodását. Azért mesekönyv, mert a szerző szerint a felnőttek már elbuktak, és a gyerekeknek joguk van tudni mennyi szememet etetnek velük” - mondja Ági a könyvről. 

Az adásban elhangzó könyvek: 

Balatoni József: Jocó ​bácsi világa

Balatoni József: Önharckép

Irvin D. Yalom: Amikor ​Nietzsche sírt

Bíró Zsófia: A macska mondja meg!