Lapozz a 99-re!

Instagramozzon egy író?

Episode Summary

Hol és hogyan érdemes egy írónak kommunikálnia az olvasóival a közösségi médiában? Megvizsgáltuk a magyar szerzőket, és a nemzetközi piacot is, az eredményekről pedig egy kommunikációs szakértővel beszélgettünk. Élete meghatározó olvasmányáról kérdeztük Winkler Róbertet, Szabados Ági pedig ismét ajánl egy letehetetlen olvasmányt.

Episode Notes

Rupi Kaur még csak 28 éves, de jelenleg ő a legnépszerűbb élő költő a világon. Instagramját 3,7 tized millió ember követi, egy-egy felolvasására pillanatok alatt elfogynak a jegyek, első kötetéből, a Milk and Honey-ból pedig több mint 2.5 millió példányt adták már el és 77 hétig volt a The New York Times Bestseller listáján, ami szintén nem jellemző.

Népszerűségét azonban nem a kötetnek, hanem egy egyetemi projektnek köszönheti. A saját menstruációját megörökítette egy fotósorozatban, amit az Instagram eltávolított. Kaur nem hagyta magát, és a Facebookon, valamint a Tumblren idézett dühös kirohanást a „nőgyűlölet” ellen. A fotó végül visszakerült az oldalra, de előtte még világhírt szerzett neki, és ugrásszerűen megnövelte az Insta-követői számát. Kaur valóságos feminista ikon lett az interneten.

Mit hozhat egy írónak az aktív közösségi médiás kommunikáció? A Lapozz a 99-re! egy saját kutatást készített a Person Group kommunikációs ügynökséggel közösen, amelyben megvizsgáltunk néhány hazai és nemzetközi író közösségi aktivitását. Az alábbiakban a nemzetközi szerzőkről mutatunk be néhány adatot.

A legnépszerűbb szerzők FB-on (követőszám alapján):
Coelho - 29 millió
J.K. Rowling - 5,5 millió
Stephen King - 5,2 millió
Murakami - 1,2 millió
Danielle Steel - 1,1 millió
Anna Todd - 974 ezer
George R.R. Martin - 674 ezer

A többiek átlag kedvelőszáma 1400-300 ezer között van, jellemzően 100 ezer alatt.

A legnépszerűbb szerzők Instagramon (követőszám alapján):
Coelho - 1,9 millió
Stephen King - 1,2 millió
Anna Todd - 1 millió
Jojo Moyes - 127 ezer
Margaret Atwood - 75 ezer

Hazai helyzet

Meglepően, és a nemzetközi viszonylatokhoz képest arányaiban sok magyar szerzőnek van Youtube-csatornája, ami nagyon jó irány, hiszen a videós tartalmak egyre népszerűbbek, és a Youtube-felhasználók köre töretlenül növekszik, itthon is - ebben például jobbak, mint a külföldi szerzők.

A kutatásból látszik, hogy a magyar szerzők többségének inkább social media oldalai vannak, és kisebb arányban készítenek weboldalt - többeknél a FB oldal például már átvette a weboldal szerepét, ugyanakkor akiknek weboldala is van, ők láthatóan naprakészen tartják, így több platformot kezelnek egyidőben, ami igencsak jó digitális működés, ráadásul a külföldi példákkal összehasonlítva, sokkal aktuálisabbak az oldalaik, és nem érzi a látogató értelmetlennek, ha felkeresi őket, mert friss tartalmakkal találkoznak.

Az adás második vendége Winkler Róbert, a Totalcar.hu alapító főszerkesztője. Winkler Róbert rajong az orosz irodalomért, több könyvet is említett, de a leginkább Venyegyikt Jerofejev: Moszkva-Petuski című regénye hatott rá.

Szabados Ági ezen a héten egy romantikus, könnyed olvasmányt ajánl. Daniel Glattauer Gyógyír északi szélre című regénye egy e-mail regény, ami két fantasztikusan szellemes ember véletlen megismerkedésének, majd egymásba szeretésének történetét mutatja be. Végigasszisztálhatjuk olvasóként, hogy két ember hogyan tud beleszeretni egymásba pusztán a szavak útján. A betűk szerelmeseinek ajánjuk, mert a szöveg egy nyelvi csemege, a fordítás zseniális lett.

Az adásban elhangzó könyvek:

Ivan Alekszandrovics Goncsarov: Oblamov

Ivan Alekszandrovics Goncsarov: A ​Pallasz fregatt

Venyegyikt Jerofejev: Moszkva-Petuski

Jay Dobyns - Nils Johnson-Shelton: A ​pokol angyala

Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre