Lapozz a 99-re!

20 éves a Harry Potter magyar kiadása

Episode Summary

Húsz évvel ezelőtt, még a nemzetközi siker előtt, Balázs István és felesége megszerezte a Harry Potter kiadási jogait. Hogyan jutottak hozzá, mi tetszett meg nekik, mennyiben változtatta meg életüket a könyv sikere? Balázs Istvánnal beszélgettünk. Az adás második vendége Viczián Ottó színművész, végül pedig Szabados Ági ajánl egy különleges kiadványt.

Episode Notes

Húsz éve, két évvel az angol kiadás után, 1999 novemberében jelent meg Magyarországon a Harry Potter első része. Néhány évvel később a világ és a magyar fiatalok többsége már imádta a várzslós sorozatot, sőt nem túlzás azt állítani, együtt nőttek fel Harryékkel és az egész varázslóvilággal.

Olyan közös történet ez, ami összehoz ismeretleneket is. Hiszen ha azt mondjuk 9 és háromnegyedik vágány vagy Roxfort, vagy Voldemort - senkinek sem kell elmagyarázni, miről beszélünk.

A könyvsorozat akkora hatással volt a kultúrára, hogy a New York Times a Harry Potter miatt változtatta meg mértékadó bestseller listáját, és készített külön gyerekkönyves listát.

Ráadásul mindent megváltoztatott ez a sorozat, amit addig a gyerekek olvasási szokásairól gondoltunk, hiszen milliók kezdték el újra könyvet olvasni csak a Harry Potter miatt.

Húsz évvel ezelőtt az Animus kiadó vezetői hittek a Harry Potterben, így megvásárolták a magyar jogokat. Balázs Istvánnak és feleségének Gábor Anikónak köszönhetjük, hogy itthon is követhettük a sorozatot. Az adásban Balázs Istvánnal beszélgetünk arról, hogyan akadtak rá a könyvre, miért döntöttek úgy kiadják, hogyan kerestek és találtak fordítót és hogyan alakította át az életüket a varázslóvilág meghonosítása?

Az adás második vendége Viczián Ottó, aki élete meghatározó olvasmányának Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember című könyvét választotta. A színművész nemcsak erről a regényről, hanem Gárdonyi Gézáról is mesél.

Az adás végén Szabados Ági kivételesen saját könyvét, a Van már időd olvasni című olvasónaplót mutatja be. A könyv azoknak készült, akik annyira szeretik és tisztelik a könyveiket, hogy hajlandók rászánni arra is az időt, hogy tudatosan vezessék olvasámányélményeiket egy naplóban, de azoknak is érdekes, akik motivációra szorulnak, mert még mindig úgy érzik, nincs idejük olvasni.

A műsorban elhangzó könyvek:

J. K. Rowling: Harry ​Potter és a bölcsek köve

J. K. Rowling: Harry ​Potter és a Titkok Kamrája

J. K. Rowling: Harry ​Potter és az azkabani fogoly

J. K. Rowling: Harry ​Potter és a Tűz Serlege

J. K. Rowling: Harry ​Potter és a Főnix Rendje

J. K. Rowling: Harry ​Potter és a Félvér Herceg

J. K. Rowling Harry ​Potter és a Halál ereklyéi

J. K. Rowling · John Tiffany · Jack Thorne Harry ​Potter és az elátkozott gyermek

Yuval Noah Harari Sapiens

Gárdonyi Géza: A ​láthatatlan ember

Gárdonyi Géza: Egri ​csillagok

Szabados Ágnes: Van ​már időd olvasni?