Lapozz!

Hogyan lehetsz író?

Episode Summary

Mi kell ahhoz hogy valaki író legyen? Hogyan kell elkezdeni egy könyvet? A Lapozz a 99-re! nyolcadik adásának vendége Zsiga Henrik író, írást oktató tréner. Élete könyvéről mesél Mautner Zsófi gasztroblogger, majd Szabados Ági ad heti könyvtippet.

Episode Notes

A legtöbb könyvmoly dédelgetett álma, hogy egyszer írjon egy könyvet. Szabados Ági sincs ezzel másképp, és ugyan ezt majd csak sok év múlva gondolja realitásnak, nemrég részt vett egy tanfolyamon, ami néhány napos volt csupán, de egészen újszerű aspektusból közelítette meg a regényírást. Egyfajta projektmenedzsment személet tanított. A Lapozz a 99-re! heti adásának vendége Zsiga Henrik író, írásoktató.

A beszélgetés azzal az egyszerű, de kézenfekvő felvetéssel kezdődik, hogy tanulható-e az írás és egyáltalán mi kell ahhoz, hogy valaki író lehessen. “Három nap alatt senkit nem lehet megtanítani írni, ennyi idő alatt arra lehet rávilágítani, hogy létezik egy út, ami íróvá alakítja az embert” - mondta Zsiga Henrik. Az interjú további részében sok más kérdés mellett az írás és az olvasás összefüggéseiről, az írás mögötti motivációkról, az írástanulás módszertanáról, a saját stílus megtalálásáról, a forgatókönyvekről és a legfontosabb tanulási forrásokról beszélgettünk.

Életemkönyve sorozatunk vendége Mautner Zsófi, gasztroblogger-műsorvezető, aki Paul Auster: 4 3 2 1 című könyvét ajánlja.

A műsor végén Szabados Ági ezen a héten Alessandro Baricco Selyem című regényét választotta. A történet a 19. század közepén játszódik, egy selyemhernyó-kereskedőről szól, aki unalmas és cseppet sem szenvedélyes életét éli felesége mellett. Majd kiküldetésein, Japánban talál rá a valódi szenvedélyre.

Stephen King: Az írásról

Paul Auster: 4 3 2 1

Alessandro Baricco: Selyem