Lapozz a 99-re!

Hogyan kell jól aludni?

Episode Summary

Mitől függ, hogy jól alszunk-e? Vannak-e trükkök és praktikák, amiket érdemes megtanulni? Az alvás fontosságáról és az alvással foglalkozó könyvekről Radics Judittal alvásszakértővel beszélgettünk, Szilágyi Csenge, a Vígszínház színésze mesélt aktuális kedvenceiről, a műsor végén pedig Szabados Ági egy kamaszkönyvet ajánlott.

Episode Notes

Az utóbbi néhány évben nincs olyan egészséggel foglalkozó cikk, tanulmány, amelyik ne térne ki részletesen az alvás fontosságára. Ezek mindegyikének lényege, hogy minőségi alvás nélkül nem működünk napközben, sőt hosszú távon a kevés alvás betegségekhez vezet. 

Ráadásul hiába tudjuk, hogy többet kellene aludni, sokszor a túlhajszolt életmódunk, a stressz miatt nem megy az elalvás, felébredünk éjjel és így hiába töltjük fekve a rendelkezésre álló órákat, mégsem pihenjük ki magunkat. 

De mégis milyen a jó alvás? Mikor érdemes lefeküdni és mikor felkelni? Egyáltalán mennyit kell aludnia egy felnőttnek, hogy egészséges maradjon? Mit érdemes csinálni lefekvés előtt, hogy könnyen elaludjunk? Melyek a legfontosabb tanácsadó könyvek az alvásról? Ezeket a kérdéseket mind feltettük Radics Juditnak, aki 15 éve foglalkozik a témával és nemrég jelent meg Alváskönyv című könyvének átdolgozott kiadása.

Második vendégünk Szilágyi Csenge színész, két aktuális kedvenc könyvet mutatott be, az egyik Szabó Magda: Mózes ​egy, huszonkettő, a másik pedig Feldmár András: Őszinteség című könyve.  

Szabados Ági a héten egy kamaszoknak szóló könyvet, Rosemarie Eichinger: Esznek-e ​a halottak epertortát? című könyvét ajánlotta.

A műsorban elhangzó könyvek:

Radics Judit: Alváskönyv

Patrick Modiano: Alvó ​emlékek

Szabó Magda: Mózes ​egy, huszonkettő

Feldmár András: Őszinteség