Lapozz a 99-re!

Hogyan hatott a járvány a könyvpiacra?

Episode Summary

Mi történik a könyves szakmával, ha nem lehet elhagyni az otthonunkat? Hogyan hat a gazdasági válság a könyvpiacra? A Libri, a Líra és a Book24 vezetőit, könyvfesztiválok szervezőit és egy gyerekeknek szóló kiadó alapítóját kérdeztük. Természetesen most sem maradunk könyvajánlatok nélkül, Epres Panni élete meghatározó könyvéről mesél, végül pedig Szabados Ági is ajánl egy letehetetlen olvasmányt.

Episode Notes

A 43. epizódban a könyvpiac helyzetével foglalkozunk. Elmaradtak a könyvfesztiválok külföldön és itthon is, amire szinte még soha nem volt példa. Ráadásul a március óta tartó boltzár is különleges hatással van a szektorra. Mekkora veszteséggel számolnak a könyves piac szereplői? Mi lesz a félbemaradt fordításokkal és könyvekkel? És vajon, hogyan tudják túlélni ezt az időszakot a kiadók és a terjesztők? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A műsor vendége Budaházy Árpád, a könyvfesztivál szervezője, az Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnökhelyettese, aki átfogóan mesél a könyves szakma helyzetéről, míg Walitschek Csillától, a BOOK24 ügyvezetőjétől megtudhattuk, könyvet is annyit rendelnek-e most az emberek az interneten, mint sporteszközöket és használati cikkeket?

Mi a helyzet a kiadók háza táján? Sárközy Bence, a Libri Kiadói Csoport társtulajdonosa és Nyáry Krisztián, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója avat be bennünket.

A boltzár idején sem hagyja magára a kis olvasókat és szüleiket a Pozsonyi Pagony gyerekkönyvkiadó. Szabados Ági erről a különleges helyzetről beszélgetett Sárdi Dórával, a Pagony egyik alapítójával. Valuska Lászlótól, a Margó Irodalmi Fesztivál alapítójától és főszervezőjétől pedig azt is megtudhatjuk, lesz-e Margó idén?

A műsor második felében Epres Panni, modell és édesanya mesél élete meghatározó könyvélményéről, Márai Sándor Az igazi című regényéről.

Szabados Ági ezen a héten Jacky Durand Apám receptjei című regényét ajánlja.

A műsorban elhangzó könyvek:

Deborah Feldman: Unortodox

Margaret Atwood: Az ehető nő

Selyem Zsuzsa: Az ​első világvége, amit együtt töltöttünk

Jacky Durand: Apám receptjei

Márai Sándor: Az igazi 

Harry Potter At Home kezdeményezés

Paolo Giordano: Járvány ​idején