Lapozz a 99-re!

Gárdos Péter: az elkeseredettség és a düh tett íróvá

Episode Summary

Első regényét 62 évesen írta, mára már 36 országban olvassák és imádják. Miért vágott bele élete első regényébe? Hogyan fogadta édesanyja a róla szóló írást? A filmrendezőből lett író-filmrendezővel, Gárdos Péterrel beszélgettünk. A műsor második vendége Mörk Leonóra, aki jelenleg a Nők Lapja vezető szerkesztője, emellett saját regényein is dolgozik. A műsor végén Szabados Ági is ajánl egy letehetetlen olvasmányt!

Episode Notes

Gárdos Péter 62 évesen kezdett írni, mára az egyik legsikeresebb  kortárs író itthon és külföldön. Népszerűségének egyik oka, hogy történetei filmszerűek, ami nem véletlen, hiszen évtizedekig filmrendező és forgatókönyvíró volt, több ezer oldalnyi filmszöveg után a Hajnali láz című könyvvel aratta az első sikerét, azóta pedig két újabb könyve szintén rendkívül népszerű. A Szamárköhögés, Uramisten, Hajnali láz című filmek rendezőjével beszélgetünk első könyvéről, sikerről, a filmrendezés, a forgatókönyvírás és a könyvírás közötti különbségekről és újabb könyvterveiről is.

Mörk Leonóra író, műfordító, szerkesztő a viktoriánus korban játszódó regényt, a Mindenem!-et választotta élete meghatározó könyvének. Szabados Ági pedig ezen a héten Halász Rita,  Mély levegő című könyvét ajánlja.

A műsorban elhangzó könyvek:

Gárdos Péter - Hajnali láz

Gárdos Péter - Hét mocskos nap

Gárdos Péter - Királyi játék

A.S. Byatt - Mindenem

Charlotte Bronte - Jane Eyre

Jessie Burton - A babaház úrnője

Deborah Moggach - Tulipánláz

Halász Rita - Mély levegő