Lapozz a 99-re!

Könyvkiadót álmodtak, sikersztori lett

Episode Summary

Hogyan lett a fogkefeárus és videóanimáció készítő a hazai könyvkiadás megkerülhetetlen szereplője? Nagypál Viktorral és Gönczi Péterrel, az Álomgyár Kiadó alapítóival beszélgetünk a sikersztoriról, írásról, könyvmarketingről. Kedvenc könyvéről mesél Ott Anna, a Hadik művészeti vezetője és Szabados Ági is elmondja heti könyvajánlóját.

Episode Notes

Két jóbarát néhány évvel ezelőtt, egy szórakozóhelyen üldögélve kitalálta, hogy vállakozni kellene. Pénzük nem volt, ötletük viszont annál inkább: megalapították az Álomgyár kiadót, amely mára az egyik legsikeresebb hazai könyvkiadó. Míg kezdetekkor évente öt könyvük jelent meg, idén már száz, az AranyKönyv idei szavazásán pedig a legsikeresebb ötven szórakoztató irodalmi könyvből már huszonhat álomgyáros volt.

Egy jó ötlet, szakértelem, tudatosság - ezek mind kellettek ahhoz, hogy az Álomgyár eljusson oda, ahol most van. A két alapító abból indult ki, hogy sokan szeretnének könyvet írni és még akár pénzük is van rá, hogy az ötletből könyv legyen. Ehhez teremtettek platformot egy szerzői kiadású könyvekre építő kiadóval, amely persze komoly szerkesztői válogatás után döntött egy-egy kiadásra jelentkező műről, majd jelentős szakmai támogatást tett minden szerző mögé. Sokat elmond hozzáállásukról, hogy amikor a kezdetekről beszélgettünk, az is elhangzott, hogy “az első alkalmazottunk egy marketinges volt”.

A szerzői kiadású könyves modell mellé fokozatosan beépítették a klasszikus kiadói tevékenységet. Milyen szerintük a sikeres és jó író? Milyeneket keresnek? Hogyan épül fel a kiadó? Mire a legbüszkébbek? Melyik volt az elmúlt évek legsikeresebb pillanata és melyik a legnagyobb kudarc? Ezekre a kérdésekre mind választ kaptok, ha meghallgatjátok a műsort.

A műsor második vendége Ott Anna, a Hadik művészeti vezetője, aktuális kedvence Karl Ove Knausgård: Harcom című négykötetes önéletrajzi regénye. A műsor végén Szabados Ági Sándor Erzsi: Meddig jössz című regényét javasolja.

A műsorban elhangzó könyvek:

Karl Ove Knausgård: Harcom 1-4.

Sándor Erzsi Meddig jössz