Lapozz a 99-re!

Ezért olvassátok Esterházy Péter könyveit

Episode Summary

A magyar irodalom egyik legnagyobb hatású szerzőjéről, a nemrég elhunyt Esterházy Péterről beszélgetünk Valuska Lászlóval, a Margó Irodalmi Fesztivál alapítójával, akinek Esterházy különleges helyet foglal el a szívében és a munkájában is. Élete könyvéről mesél Ember Márk, színész és Szabados Ági is ajánl egy letehetetlen olvasmányt.

Episode Notes

Esterházy Péter a magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja, az egyik legfontosabb és legnagyobb hatású írója, a Bevezetés a szépirodalomba, a Harmonia Caelestis és még egy sor fontos és kihagyhatatlan könyv szerzője. 

Tragikusan korán, három évvel ezelőtt, mindössze 66 évesen hunyt el. Betegségével való kapcsolatát A hasnyálmirigynapló című kötetben írta meg. Erről is beszélgetünk a a Lapozz a 99-re! heti műsorában Valuska Lászlóval, aki a Margó Irodalmi Fesztivál alapítója és szervezője, könyves szakmai újságíró, aki Esterházy-rajongó és számos interjút is készített az íróval. 

Valuska László első Esterházy-könyvét még gimnazista korában olvasta, az Egy nő című alkotás indította el a rajongást, szerinte ez a könyv jó belépő lehet, ha valaki még nem ismeri Esterházyt.

A magyar irodalomra hatalmas hatást gyakorló szerő egyik legfontosabb érdeme Valuska szerint, hogy rajta keresztül a magyar- és a világirodalom számos alkotóját meg lehet ismerni, megnyitja a kaput más szerzők felé. 

A beszélgetésből kiderül, hogyan hatott Esterházy a magyar nyelvre, milyen volt találkozni, interjút készíteni vele, hogyan dolgozta fel halálos betegségét és az is, hogyan érdemes nekiállni az írói életmű feldolgozásának.  

A műsor második vendége Ember Márk színész, akinek élete meghatározó olvasmánya Darren Shan: Rémségek ​Cirkusza című könyve, amivel még gyerekkorában találkozott. Szerinte azért nagyon fontos könyv, mert megtanít fantáziálni, arra, hogy épülnek fel bennünk a történetek.

Ezen a héten Szabados Ági egy fiatal magyar szerző, Czank Lívia interjúkötetét ajánlja. A szerző újságíró, de rajong a balettért, így A függöny mögött című könyve, a balett titkos világába vezeti be az olvasót. Különlegessége, hogy a kötet végén van egy majd tízoldalas fotómelléklet is, ahol szebbnél szebb fotókon keresztül leshetünk be a balett kulisszái mögé.

Az adásban elhangzó könyvek:

Esterházy Péter: Egy nő

Esterházy Péter: Bevezetés ​a szépirodalomba

Esterházy Péter: A ​szív segédigéi

Esterházy Péter: Utazás ​a tizenhatos mélyére

Esterházy Péter: Harmonia ​Caelestis

Esterházy Péter: Javított ​kiadás

Darren Shan: Rémségek ​Cirkusza

Czank Lívia A ​függöny mögött