Lapozz a 99-re!

Olvassatok verseket!

Episode Summary

Olvasunk-e egyáltalán verseket, és milyen a kapcsolatunk velük? Ebben a műsorban a verseké a főszerep. Először Nádasdy Ádám, költővel, műfordítóval beszélgetünk, aki legújabb verseskötetével elnyerte az Aegon Irodalmi Díjat. Majd az irodalomtörténész Széchenyi Ágnes ad fogódzót, hogyan is érdemes olvasnunk a díjnyertes Nádasdy-kötetet. Életem könyve rovatunk rendhagyó módon Életem versévé változik, ugyanis Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, mesél kedvenc verseiről. A műsor végén pedig Szabados Ági olvassa fel legkedvesebb versét.

Episode Notes

A Lapozz a 99-re! podcast 45. epizódjának minden pillanata a versek körül forog. Még, ha olvasni szenvedélyesen szeretünk is, manapság talán előbb veszünk le egy regényt a polcról, mint verseskötetet. Vagy mégsem? Ennek járunk utána. Az epizód nem titkolt célja, hogy közelebb kerüljünk a versek világához is.

A nemrég kihirdetett Aegon Irodalmi Díj apropóján első vendégünk Nádasdy Ádám, költő és műfordító. A díjat idén áprilisban a Jól láthatóan lógok itt című verseskötetének ítélték oda. Lesz szó őszinteségről, Londonról és az írás terápiás hatásáról is. Sőt, azt is megtudhatjuk, mi a hasonlóság Rembrandt önarcképei és az új Nádasdy-kötet között.

Majd egy szakértő lesz a segítségünkre. Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia főmunkatársa ad használati útmutatót, hogyan érdemes ezt a kötetet olvasni. 

Életem könyve rovatunk rendhagyó módon ebben az epizódban Életem versévé változik, ugyanis Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke mesél arról a szenvedélyes szeretetről, ami a versekhez fűzi. Nála nagyobb versrajongót keresve sem találhatunk, így egy kifejezett kedvenc verset nem is tudott választani: a teljes Radnóti életmű nagy kedvelője.

Végül pedig Szabados Ági is felolvassa kedvenc versét. Higgyétek el, a műsort hallgatva garantáltan megjön a kedvetek a versolvasáshoz.

 A műsorban elhangzó könyvek, verseskötetek:

Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt

Dante Alighieri: Isteni színjáték

Pilinszky János összes versei

Kosztolány Dezső összes versei

Nemes Nagy Ágnes összegyűjtött versei

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló

Radnóti Miklós összes versei és műfordításai

József Attila: Szabad-ötletek jegyzéke

Turczi István: Hívásra szól a csönd

Bella István: Szeretkezéseink

 

A műsorban elhangzó versek:

Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt

Nádasdy Ádám: A testemet határozottan elveszi

Nádasdy Ádám: Az igazi Márk-változat

Nemes Nagy Ágnes: Istenről

Rakovszky Zsuzsa: Négy sör után

Buda Ferenc: Isten szalmaszálán

Józsaf Attila: Olyan bolond vagy

Hervay Gizella: Levél helyett

Karinthy Frigyes: Pitypang

Ady Endre: Áldásadás a vonaton

Ady Endre: Üzenet egykori iskolámba

Karinthy Frigyes: Nihil

Radnóti Miklós: Hasonlatok