Lapozz a 99-re!

Ezek voltak a nyár sikerkönyvei

Episode Summary

Mit és hogyan olvassunk nyáron? Létezik olyan, hogy strandolvasmány? Gyuricza Esztert, a Libri kiadóvezetőjét kérdeztük. Élete könyvéről mesélt Leiner Laura és Szabados Ági is kiválasztotta heti kedvencét.

Episode Notes

Míg régebben a könyvpiac igazi főszezonja a november, december volt, a nyár pedig teljesen holtidőnek számított, egy brit könyvpiacot vizsgáló cikk szerint a nyár egyre inkább kezd második főszezonná emelkedni. Itthon ez nem ennyire egyértelmű, de Gyuricza Eszter, a Libri kiadóvezetője szerint észrevehető egy élénkülés a nyári hónapokban.

Érdekes tendencia az is, hogy míg elsőre azt hihetnénk, hogy a nyári időszakban a könnyed regények, a ponyvairodalom fogy jobban, Gyuricza Eszter által idézett cikk szerint a szépirodalom is egyre népszerűbb ebben az időszakban. Így van ez Magyarországon is, ahol a nyár eleve két könyves eseménnyel, a Könyvhéttel és a Margó Fesztivállal indul. Ezek az események erősen befolyásolják, hogy mit olvasunk a nyáron. Meg persze a leárazások is.

Melyek voltak az idei nyár hazai slágerkönyvei? Mit vigyünk magunkkal a nyaralásra, ha a komolyabb olvasmányokra vágyunk és mit, ha a könnyed történetek érdekelnek? A beszélgetésben számtalan tipp elhangzik, amelyeket alább fel is sorolunk.

A műsor második felében az egyik korábbi vendégünket, Leiner Laurát kérdeztük élete meghatározó olvasmányáról. A legnépszerűbb, hazai tiniíró legalább húszszor olvasta el Hunter S. Thompson: Rumnapló című könyvét. A műsorban elmeséli azt is, hogy miért.

Az adás végén Szabados Ági kedvenc kortárs spanyol szerzőjének, Javier Mariasnak a Beleszerelmesedések című regényét ajánlja. Az egyik legfontosabb, világsikerű kortárs spanyol író regénye szerelemről, barátságról, boldogságról – vagyis a legfontosabb témákról szól.

A műsorban elhangzó könyvek:
Lisa Wingate: Elrabolt ​életek

Náray Tamás: Zarah öröksége

Barabási Albert-László: A ​képlet

E. L. James: Mister

Katie Fforde: Rózsaszirmú ​nyár

Elizabeth Gilbert: Ízek, ​imák, szerelmek

Frances Mayes: Napsütötte ​Toszkána

Nicolas Barreau: Montmartre-i ​szerelmes levelek

Zadie Smith: Swing Time

Szegedy-Maszák Marianne: Csókolom ​a kezét

Hunter S. Thompson: Rumnapló

Javier Marias: Beleszerelmesedések