Lapozz a 99-re!

Egy irodalomrajongó utazó kalandjai

Episode Summary

Hogyan válassz utazáshoz könyvet és könyvhez utazást? Vendégünk Szűcs Péter, a Peters Planet utazó blog alapítója, aki irodalmi zarándokutakat is tart és évente kétszáz napot tölt utazással. Élete legmeghatározóbb könyvéről mesél Peller Anna, Szabados Ági pedig szintén ajánl egy letehetetlen könyvet.

Episode Notes

Szűcs Péter hosszú évekig dolgozott újságíróként, majd az egyik legismertebb divatmagazin főszerkesztői pozícióját hagyta ott azért, hogy hobbijának, az utazásnak éljen. Évente közel kétszáz napot van úton, az utazásairól fotókat készít, blogot ír és persze az utazások előtt, közben és után is rengeteget olvas, sőt irodalmi zarándokutakat is vezet.

Járt már Peruban Mario Vargas Llosa, Kolumbiában Gabriel Garcia Marquez, vagy épp Szentpéterváron Dosztojevszkij miatt. Természetesen minden út rengeteg élménnyel ajándékozta meg, amelyekről mind beszélgettünk.

Megtudhatjuk pédául, ki fogadta örökbe Bogotában, hogyan jutott be Ady Endre párizsi szobájába, hogyan keveredett bele egy regényes szakításba Szentpéterváron és hogyan beszélgetett a perzsa fiúval közös nyelvismeret nélkül.

Az olvasásnak ez az egyik legnagyobb csodája, hogy olyan helyekre juthatsz el, ahová másképp talán esélyed se lenne. Ebből a műsorból kiderül, hogy még könyv sem mindig kell feltétlenül, elég ha leülünk beszélgetni Péterrel és gondolatban bejárjuk a fél világot.

A műsor második felében két könyvajánlót hallhattok. Először Peller Anna színésznő, műsorvezető mesél élete legmeghatározóbb olvasmányáról, Sohonyai Edit: Macskaköröm című könyvéről. Peller Anna azt is elárulja, hogy a könyv hatására kezdett el naplót írni, amit majd csak a lányának fog megmutatni. Ezután pedig, a műsor végén Szabados Ági beszél Amy Harmon: Homokból és hamuból című könyvéről.

A műsorban elhangzó könyvek:

Gabriel García Márquez A ​szerelemről és más démonokról
Gabriel García Márquez Száz év magány

Gabriel García Márquez Szerelem a kolera idején

Thomas Mann A varázshegy

Émile Zola: Párizs gyomra

Sohonyai Edit: Macskaköröm

Amy Harmon: Homokból és hamuból