Lapozz a 99-re!

Dragomán György az olvasásra nevelésről és a NAT-ról

Episode Summary

Mi a baj az új Nemzeti alaptantervvel? Kik azok a írók költök, akik kimaradtak a tananyagból és hogyan lehetne megreformálni az irodalom oktatását? Dragomán György íróval beszélgettünk. A műsor második vendége Lévai Balázs író, rendező, aki élete könyvéről mesélt, és a Szabados Ági is ajánlott egy heti kedvencet.

Episode Notes

Január végén jelent meg az új Nemzeti alaptanterv (NAT), amelyet egy hónappal  később, az első, az ötödik és kilencedik évfolyamon már be is vezetnek. Ugyan maximalizálták a diákok kötelező óráinak számát, de irodalomból a tananyag sokkal több lett, mint korábban volt. A kötelezők nem változtak, de a kortársak kikerültek. Ebben az epizódban az új NAT-tal nem politikai szempontból, kizárólag az irodalom szemszögéből foglalkozunk. Dragomán György, József Attila-díjas írót kérdeztük, hogy szerinte mik a tanterv hibái és hogyan kellene megreformálni az irodalomoktatást. 

Az epizód második vendége Lévai Balázs író, rendező, producer, aki Paul Auster New ​York trilógia című könyvét választotta aktuális kedvencének.

A műsor végén, Szabados Ági heti ajánlójában SD könyvéről mesél részletesebben.

A műsorban elhangzó könyvek:

Paul Auster: New ​York trilógia

Lévai Balázs: A ​világ nyitott könyv

Csabai László: A ​vidék lelke