Lapozz a 99-re!

Cukormentes karácsony

Episode Summary

Hogyan csökkenthetjük a cukorfogyasztást és válthatunk egy egészségesebb életmódra? Mit jelent az inzulinrezisztencia és hogyan élhetünk vele? Az idei utolsó műsorunkban a főszerep az ételeké, vendégünk pedig Iklódi Dóra, a Cukormentes örömök című szakácskönyv szerzője. Böszörményi Gyula író elmeséli melyik könyv hatott rá a leginkább, végül pedig Szabados Ági is ajánl egy letehetetlen olvasmányt.

Episode Notes

Iklódi Dóráról néhány évvel ezelőtt kiderült, hogy inzulinrezisztenciája van. Ez egy gyakori anyagcsere-rendellenesség, nagyjából minden tizedik ember érintett a fejlettt nyugati világban és elsősorban a helytelen táplálkozás az oka. 

Dóra az első kétségbeesés után elkezdte kutatni a szakirodalmat, megkeresni azokat a hozzávalókat, amik helyettesíthetik a cukrot és a gyorsan felszívódó szénhidrátokat. A kutatásból sokféle recept lett, amiket első körben az Instagramon osztott meg, később a receptek könyvvé álltak össze. 

A műsorban beszélgetünk az inzulinrezisztenciáról, azokról az ételekről, amiket érdemes fogyasztani és arról is, hogyan élhető túl nagyobb veszély nélkül egy karácsonyi vendégjárás. 

A műsor második vendége Böszörményi Gyula író, akit élete legfontosabb könyvéről kérdeztünk. A beszélgetés különlegessége, hogy őt Kadarkai Endre kérdezte, mivel Böszörményi Gyula a Felforgatók című podcast december 25-én megjelenő epizódjának főszereplője. 

A műsor végén Szabados Ági Sophie Collins: Kahlo című könyvét ajánlja, amely gyönyörű infografikákon keresztül mutatja be a híres festőnő életét.  

A műsorban elhangzó könyvek:

Iklódi Dóra: Cukormentes ​örömök

Esterházy Péter: Harmonia ​Caelestis

Sophie Collins: Kahlo