Lapozz a 99-re!

Bárdos András: az olvasás mindent túlél

Episode Summary

Hogyan lesz egy televíziósból könyvkiadó? Hogyan lehet kiválasztani azokat a könyveket, amikből siker lesz? Mit adnak és mit vesznek el a tévésorozatok? Vendégünk Bárdos András, akit ezer szál köt a könyvekhez, közel tíz éve pedig egy könyvkiadót is vezet. Krusovszky Dénes élete meghatározó könyvéről mesél végül pedig Szabados Ági ajánl egy heti kedvencet.

Episode Notes

Bárdos Andrást az emberek többsége a televízióból ismeri, vezetett hír- és magazinműsorokat, az utóbbi sok évben viszont életének nagy részét a könyvkiadás teszi ki. Persze ezer szálon kötődött korábban is a könyvekhez, szülei írók voltak, részt vett az Athenaeum Kiadó alapításában Kolosi Tamással, aztán Stahl Judittal is volt közös könyves cége, majd Rényi Ádámmal közösen nyolc éve megalapították a 21. Század Kiadót.

Mit gondol Bárdos András a könyvek jövőjéről? Eltűnhet-e a papíralapú könyv? Hogyan jutnak hozzá a legjobb regények kiadási jogaihoz? Mik voltak a legsikeresebb címek, amiket a 21. Század Kiadó megszerzett? Honnan lehet tudni, hogy miből lesz siker? Milyen újdonságokkal készül a kiadó? Hogyan hatnak a tévésorozatok az olvasási szokásainkra? Ezekről a kérdésekről mind beszélgettünk Bárdos Andrással, aki azt is elárulta naponta mennyi időt tölt olvasással.

A műsor második vendége Krusovszky Dénes, aki élete meghatározó könyvének Wells Tower: Elpusztítva, ​felperzselve című novelláskötetét választotta, aminek az egyik érdekessége, hogy ez az író egyetlen könyve, a megjelenés óta nem írt könyvet.

Szabados Ági ezen a héten Grecsó Krisztián Vera című könyvét mutatta be.

A műsorban elhangzó könyvek:

Sally Rooney: Normális ​emberek

Sally Rooney: Baráti ​beszélgetések

Michael Chabon: Ragyog ​a hold

Saul Austerlitz: A ​Jóbarátok-generáció

Wells Tower: Elpusztítva, ​felperzselve

Krusovszky Dénes: A ​fiúk országa

Grecsó Krisztián: Vera