Lapozz a 99-re!

Alkoholizmus, függőségek, pókanyák

Episode Summary

Hogyan alakul ki az alkoholizmus? Mennyien szenvednek ebben Magyarországon? Honnantól számít függőségnek az alkoholfogyasztás? A Lapozz a 99-re adásában Dr. Kapitány-Fövény Mátéval, a Függőben - Az alkoholizmus lélektana című könyv szerzőjével beszélgettünk. Élete meghatározó olvasmányáról mesél Forró Bence, az M2 Petőfi TV műsorvezetője és természtesen Szabados Ági is megosztja heti könyvjavaslatát.

Episode Notes

Van-e kiút az alkoholizmusból? Dr. Kapitány-Fövény Máté, a Függőben - Az alkoholizmus lélektana című könyvben egy valós példákból építkező, de fiktív főszereplő, Tamás életén keresztül mutatja be, hogyan zajlik az alkoholizmus felismerése, a szembenézés és hogyan lehet kimászni a gödörből.

“Az alkoholt védi egyfajta társadalmi és politikai lobbi, ami évszázados hagyományokra nyúlik vissza. Az alkohol kicsit olyan, mint egy családtag, akit nem illik bántani” - mondja Kapitány-Fövény Máté, amikor arról faggattuk, az iskolai prevenció miért nem vagy csak alig érinti az alkoholt.

Az interjúban a könyv főszereplőjének példáin keresztül beszélgetünk az alkoholizmus és általában a függőség kezeléséről, valamint arról, hogy mindez mennyire elterjedt probléma Magyarországon, ki számít függőnek és mi az oka annak, hogy a férfiak gyakrabban nyúlnak az alkoholhoz, mint a nők.

A Lapozz a 99-re interjúja után a műsorban Forró Bence, az M2 Petőfi TV műsorvezetője mesél kedvenc könyvéről, a Rulletkirályról , ami Kellér Andor egyik könyve és sztoriban szintén megjelenik a függőség problémaköre. Bence a könyvélmény mellett azt is megosztja velünk, miért áll közel hozzá ez a könyv és mikor szokott olvasni.

A heti adás uolsó blokkjában Szabados Ági a szolgálólány meséje című könyv szerzőjének, Margaret Atwoodnak egy másik művét, az Alias ​Grace című könyvet vette le saját polcáról és meséli el, mit adott neki ez a könyv.

A műsorban elhangzó könyvek:

Dr. Kapitány-Fövény Máté: Függőben - Az alkoholizmus lélektana

Kellér Andor: A rulettkirály

Margaret Atwood: Alias ​Grace