Lapozz a 99-re!

A szolgálólány meséje - könyv vagy sorozat?

Episode Summary

Margaret Atwood 1984-ben írta meg A szolgálólány meséje című könyvet, ami 33 évvel későbbi sorozat után lett igazán népszerű. Ebben az epizódban a könyv magyar szerkesztőjével, Nádor Zsófiával a sorozat és a könyv közötti különbségekről beszélgettünk. A műsor második vendége Tasnádi Bence színész, akit élete meghatározó könyvről kérdeztünk, a végén pedig Szabados Ági mutatja be heti kedvencét.

Episode Notes

Mindig érdekes, amikor egy híres regényből film, vagy sorozat készül. Erről volt már egy komplett epizódunk, most azonban egy konkrét regényről és egy nagyon népszerű sorozatról lesz szó.

Margaret Atwood kanadai írónő 1984-ben írta meg A szolgálólány meséje című regényt, amiből 33 évvel később készítettek sorozatot. A történet a közeli jövőben játszódik, amikor az Egyesült Államok extrém vallásos diktatúrává, Gileád Köztársasággá alakul, ahol a termékeny nőket csupán arra tartják, hogy szüljenek, ahol tiltott a dohányzás az alkoholizmus, de még az olvasás is. 

Mit ad a könyv azoknak akik látták a sorozatot? Mennyiben tud többet a mozgóképes feldolgozás? Ebben az epizódban Nádor Zsófiával, a könyv szerkesztőjével beszélgettünk, aki sok más mellett azt is elmesélte, hogy minden olyan dolog, ami a regényben megtörénik már megtörtént valahol a világban, azaz volt rá példa a valóságban.  

A műsor második vendége Tasnádi Bence, a Katona József Színház színésze, aki élete meghatározó könyvének Térey János: Káli holtak című regényét választotta. A történetből előadást készítenek, a bemutató pedig májusban lesz a Katona József Színházban. 

Az epizód végén Szabados Ági Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb című novelláskötetét mutatja be.

A műsorban elhangzó könyvek: 

Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Térey János: Káli holtak

Irvin D. Yalom: A Schopenhauer terápia

Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb