Lapozz a 99-re!

A Rubik-titok

Episode Summary

Ebben az epizódban az egyik leghíresebb magyar feltaláló, Rubik Ernő a vendégünk, akivel most megjelent könyvéről, A mi kockánkról és általában az életéről beszélgetünk. Életem könyve rovatunk vendége Szűts Dániel, műsorunk zenei- és utómunka szerkesztője, a műsor végén pedig Szabados Ági könyvajánlóját hallhatjátok.

Episode Notes

A világ egyik leghíresebb játékát, a Rubik kockát  1974-ben találta fel Rubik Ernő. Már majdnem 50 év eltelt azóta, hogy az akkor 30 éves építész egy geometriai problémára kereste a megoldást, és szinte véletlen feltalált valamit, ami azóta világjelenséggé vált. Volt a Times magazin címlapján, rengeteg Hollywood-i moziban játszanak vele a színészek, egy ikon lett, ami az intelligencia jelképe. 

Most végre rászánta magát, hogy Mi kockánk címmel megírja a találmányához való viszonyát. Arról, hogy miért csak most döntött úgy, hogy ideje írásban emléket állítani ennek a siker sztorinak, arról már ő mesél a könyvbemutató helyszínén. 

Szűts Dániel a műsor zenei- és utómunka szerkesztője élete meghatározó könyveiről mesél. Szabados Ági ezen a héten Szederkényi Olga Irodalmi popikonok című könyvét ajánlja.

A műsorban elhangzó könyvek:

Rubik Ernő - A mi kockánk

Hugh Lofting - Doktor Dolittle

Jack London - A vadon szava

Sue Townsend - Adrian Mole titkos naplója

F. M. Dosztojevszkij - Bűn és bűnhődés

Dragomán György - A fehér király