Lapozz a 99-re!

A Jane Austen-titok

Episode Summary

Mitől népszerű Jane Austen évszázadok óta? Mivel inspirálnak a hősnői még ma is? Szécsi Noémi írónővel beszélgetünk, akinek munkásságában legalább olyan központi téma a nemi szerepek és az egyenjogúság, mint Austen regényeiben. Életem könyve rovatunk eheti vendége pedig maga Mr Darcy, egészen pontosan az őt alakító Schmied Zoltán, színész. Elárulja, mit szeret Austen legendás férfi karakterében, de lesz szó élete legmeghatározóbb olvasmányélményéről is, Szabados Ági pedig ismét ajánl egy letehetetlen olvasmányt.

Episode Notes

Ebben az epizódban Jane Austen és egyik híres regénye, a Büszkeség és balítélet lesz a középpontban. Az írónő - 19. századi szingliként  - jó érzékkel és kellő iróniával írt arról, mi az, ami a nőket és férfiakat foglalkoztatta akkoriban és még ma is. Talán ennek köszönheti töretlen népszerűségét. Szabados Ági beszélgetőtársa Szécsi Noémi írónő, akinek egyik írói példaképe Austen.

Életem könyve rovatunk eheti vendége Schmied Zoltán, színész, aki a Centrál Színház színpadán Balsai Mónikával kelti életre a világirodalom egyik legszebb és máig legnépszerűbb szerelmes történetét. Mr Darcy karaktere és a Büszkeség és balítélet mellett, szó lesz egy különleges regényről, aminek egy életen át tartó barátságot köszönhet. Ez Ottlik Gézától az Iskola a határon.

Szabados Ági eheti kedvence pedig egy misztikus és kalandos ifjúsági regény. Carlos Ruiz Zafón tollából A köd hercege.

A műsorban elhangzó könyvek:

Jane Austen: Értelem és érzelem

Jane Austen: Büszkeség és balítélet

Jane Austen: A mansfieldi kastély

Jane Austen: Emma 

Jane Austen: Meggyőző érvek

Jane Austen: A klastrom titka 

Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve

Szécsi Noémi: Finnugor vámpír

Ottlik Géza: Iskola a határon

Térey János: Paulus

Spiró György: Fogság

Carlos Ruiz Zafón: A köd hercege